Tjejer får inte spela fotboll, tyckte skolan. Men inte Jämo. Nu blir det skadestånd. Och ett framtvingat jämställdhetsarbete, enligt verksamhetschefen som mest verkar tycka "Åh, vad jobbigt!" Kommentarer?

  Lyssnade på P1:s sändning från moderaternas partikonvent. Och blev konfunderad, minst sagt. Politiker efter politiker frågades ut av journalisten. Utan att egentligen svara på en enda fråga.   – Varför använder ni er av begrepp som innan förknippades med vänstern, så som "rättvisa"? frågar journalisten glatt och får en lång harang om varför moderaterna […]

En bra ledare är nyckeln till allas framgång i skolan, menar elever och lärare på högstadieskolan Fäladsgården i Lund. Så sant som det är sagt. Frågan kvarstår dock – vad är egentligen en "bra" ledare?

Lärare mindre begåvade idag än förr? Ja, enligt forskarna. Vilket inte verkar påverka elevernas resultat nämnvärt. Intressant, tycker DagensSkola men undrar litet försynt varför "militärtesterna" bara var intressanta för just lärarkåren. 

Vi håller med om att lärare blir alltmer korkade. Hur skall man annars kunna förklara att de år efter år, suckande bara accepterar fler och fler arbetsuppgifter? Lycklig är den lärare som alls får undervisa  i  DagensSkola…

  – Kunskap är viktigt! säger Björklund. Man måste plugga in fakta innan man börjar analysera.   Det verkar dock bara gälla våra skolelever. Skolministern själv har nämligen mandat att tycka precis vad han själv vill utan att ta hänsyn till forskningen. Vi gymnasielärare har som uppdrag från våra politiker att reagera när våra elever gör detsamma.   […]

Polispatruller på plats i plugget. Jomenvisst, i norra Värmland blir det verklighet i januari. Med detta stöd hoppas man att förekomsten av våld, stölder och mobbing ska minska. Kommentar någon?

 

I Sverige vill vi att skolan skall betraktas som samhället i övrigt när det gäller brott. Brott som sker i skolan ska alltså polisanmälas på lika villkor med brott begångna utanför skolan. En omedelbart logisk och självklar tanke – brott är brott oavsett vart det blir begånget och av vem. Och brott bör anmälas till polisen. Frågan är, vem som bör göra polisanmälan om brott begås i skolan.

Harning, författare och specialpedagog

 

-Den svenska skolan är dålig på att belöna elever som lyckas bra – Jantelagen gäller även i klassrummen. Det anser den moderata arbetsgrupp som inför valet 2010 ska förnya partiets politik för unga. Ett förslag som i grunden handlar om att belöna de redan belönade.

  Läs gärna frökens syrliga recension av Linda Skugges krönikesamling Linda bästa/värsta i Dalademokraten. Vad tycker ni? Är Linda Skugges krönikor något att ha som diskussionsunderlag i klassrummet månne?   Själv prövade jag det en gång. Min journalistklass fick läsa Skugges "recension" av Ranelids Kvinnan är första könet, hennes åsikter om hans läppglans och hennes […]

På en skola i Karlstad kräver killarna i jämställdhetens namn att få kandidera till Lucior. Synd att killarna inte är lika ivriga, när det kommer till disk och tvätt hemmavid, suckar DagensSkola. I jämställdhetens namn.

  När jag var tio år satt jag i bilen och läste Selma Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien. Vi var på semester hela familjen. Far hade börjat att läsa högt för oss alla men jag kunde inte vänta, högg boken, sträckläste den själv medan tårarna rann över kinderna. Hur kunde livet få vara så sorgligt? Varför […]

Jaha. Så klart trillar en stor hög av oss lärare dit rejält om vi blir arbetslösa. Inga 30 000 i A-kassa här inte. Aftonbladet listar vinnarna. Och förlorarna. Attans, kollegor, tur att vi är vana vid motvind.

  Nu går Ilmar Reepalu ut och hävdar att han inte alls vill att eleverna skall betygsätta sina lärare. Det är utvärderingar han har talat om hela tiden. Han är arg på Metta Fjelkner som spridit detta rykte om att han vill att elever skall sätta betyg på lärarna.   Synd att han inte reagerade […]

  

Bild: Stock.XCHNG 

 

"Elever ska få betygsätta sina lärare!" Feta rubriker smaskas nu ut i dags-och kvällspress. Idén kommer från Ilmar Reepalu (s), kommunalstyrelsens ordförande i Malmö. Men vad menar han egentligen? Och vad är problemet med retoriken? Läs krönikan i Skolvärlden.

  Hurra. Romanen som bara låg och slumrade i byrålådan har nu vaknat till liv och det med basta. Fröken har publicerat den på den nya sajten Kapitel 1 för att där tävla om ett förlagskontrakt. Här kan ni läsa mer om den sajten.   Okej då. Det är ingen ny Röda Rummet. Fast supermycket […]

  Ah, vilken hetsig och rolig diskussion vi har haft här på DagensSkola om det här med elever kan komma att betygsätta sina lärare. Läs gärna "Rektorns" krönika om detta här på DagensSkola.     Men alla är verkligen inte överens i frågan. Metta Fjelkner undrar bland annat vad begreppet egentligen betyder: – Vad är en […]

Maud utmanar Björklund


11 november, 2008

Alla vill tycka om skolan. Centern utmanar nu Folkis med sin alldeles egna skolpolitik. Men istället för ordning och reda är paradorden trivsel, lugn och ro och fler kuratorer. Och så litet entreprenörskap också. We like!

Betygshets hos mattanter?


11 november, 2008

Det är ingen ände på allt som skall betygsättas numera, erfar DagensSkola. Elever, lärare och nu även skolmat. Livsmedelsverket öppnar nu en sajt för betygsättning av skolmatsalsköttbullarna.

Systrar emellan – en saga!


11 november, 2008

 

En liten saga full av fantasi och litet annat också, som diktades för byrålådan sommaren 2003…

 

Bi Jonsson såg ut genom fönstret och insåg att situationen nog var prekärare än hon först föreställt sig. Med en VD: s kalkylerande hjärna, gjorde hon alltså hastigt upp sitt nästa drag, vilket tog ungefär en halv minut. Därefter log hon varmt mot sin yngst anställda.

Copyright © DagensSkola.