Brott ska förebyggas inte övervakas

Publicerad 2 oktober, 2008

-Skolvärlden går mot en övervakningsnivå som vi på andra arbetsplatser skulle reagera mycket starkt emot, skriver Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen. Nu sätter han stopp för Big-Brother-skolornas kamerahysteri.

2 kommentarer till “Brott ska förebyggas inte övervakas”

1. Owe B

Att jämföra “vanliga” arbetsplatser med skolan är att göra det enkelt i överkant. På vilken vanlig arbetsplats kan en av “medarbetarna” plötsligt bli uppträngd mot väggen och få veta att om han eller hon inte gör som antagoniserna vill så kommer han eller hon att råka illa ut??
    På vilken vanlig arbetsplats är vuxna en minoritet ca 1 max två per 25 – 30 elever. Skolan är en arbetsplats men inte någon “vanlig” sådan.

Owe B (som inte är lärare!)

Kanske är det bättre att försöka jobba med ungarnas beteende än att satsa miljoner på att filma dem när de beter sig illa. Den som blir mobbad vet säkerligen hur mobbarna ser ut och behöver knappast någon inspelad film på detta. Risken är att vi ersätter ett kontinuerligt värdegrundsarbete med det hotfulla budskapet att “sköt dig, för vi ser vad du gör!”

Inte min melodi i alla fall, Owe…