Problem? Knappast. Bara för barnen då…

Publicerad 5 december, 2008

 

Bild: Stock.XCHNG 

 

"Allt fler elever söker ledigt under terminen" skriver Aftonbladet efter DN:s artikel "Ledighet under terminen växande problem i skolan". Men nej. Så är det faktiskt inte. Inte alls.

 

Eleverna söker inte ledigt för solsemestrar på beachen mitt under nationella provet i svenska. Det är heller inte ett växande problem för skolan när ungdomarna snorklar tre veckor i Egypten i stället för att göra kemilabbar i klassrummet.

 

Faktum är att det är föräldrarna som söker ledigt för sina barn och ungdomar. I många fall utan att tveka det minsta. Och problemet vi talar om är inte i slutändan skolans utan barnens som självklart missar viktiga lektioner, lärarhjälp, labbar, grupparbeten, examinationer, mattestuga och därför inte klarar målen. Synd. Men visst var det kul med elefanterna och de stora vågorna..?

 

Vi som arbetar inom skolan vet hur det ser ut:

 

– Två veckor på Mallis säger mamma och pappa. Fattar du inte, dumma mentor? Störtskönt ju. Och jag lovar, lovar, lovar att sitta på hotellrummet och plugga alla ämnen varje dag när hela familjen är ute och solar… Och mamma säger att vi inte har råd att åka om vi inte åker när det inte är lov ju…

 

Och så avslag. – Nisse kommer inte att klara målen som det nu ser ut och han behöver… -Ja men då åker vi i alla fall. Så viktig är faktiskt inte skolarbete på plats. Herre Gud, vi vill ju umgås litet som familj också ju…

 

Som lärare konstaterar man litet trött att det är lika svårt för föräldrarna att förstå vikten av skolnärvaro när sol och salta bad hägrar, som det är för barnen att göra detsamma. Men det är barnen och inte föräldrarna som förväntas jobba dubbelt upp veckorna efter semestern. Och när den häftiga solbrännan lagt sig är det inte alls lika roligt. Vissa elever med stort stöd och hemifrån och enormt eget driv klarar det. Andra inte.

 

Och självklart är inte problemet endast grundskolans. Metta Fjelkner hävdar glatt att det på gymnasiet helt är upp till eleven och dennes föräldrar om eleven går dit eller inte. Det är verkligen att inte förstå dagens skola där 90% läser vidare på gymnasiet, som knappast kan kallas frivilligt idag. 

 

Extraundervisning på ett eller annat sätt är med andra ord ett absolut måste för att eleverna ska klara sig efter en tvåveckorssemester på Kreta. På gymnasiet likaväl som på grundskolan. Frånvaro är ett problem- oavsett stadium.

 

Filippa Mannerheim

 

5 kommentarer till “Problem? Knappast. Bara för barnen då…”

 1. bernur

  Bra skrivet. Det är så klart föräldrarna som visar sina barn att skolan kan komma i andra hand, det är inte särskilt viktigt … Och ja, säger jag som jobbar på gymnasiet: det här är ett växande problem. Just den här attityden, att det inte gör så mycket om eleven missar en vecka eller två (DN-artikeln från i fredags var obetalbar).

 2. Janne

  Bra skrivet! Problemet har ökat med åren. Det hjälper inte med avslag heller. De åker i vilket fall som helst. Däremot gör jag inget för att hjälpa dessa elever om de åker trots avrådan. Det ligger helt på föräldrarna.

 3. Filippa

  Jag är mesigare där, Janne och lägger in extragrejer och gör individuella planeringar fast jag egentligen vill låta bli. Fel kanske. Men det är så himla ledsamt när de små liven kommer tillbaka, glada och solbrända och så duns… Sex prov, fyra grupparbeten, och tre nya moment som de missat de viktiga inledningsföreläsningarna av. Dubbeljobb är bara förnamnet. Det föräldrarna inte verkar förstå är att det faktiskt inte går att ha semester och SAMTIDIGT studera heltid på distans. När deras ungar är ute med familjen på valjakt, sitter nämligen deras polare och får viktiga skrivtips inför debattartikeln på onsdag, när de solar på beachen gör deras klasskompisar kemilabbar med lärarstöd i klassrummet, när de käkar pepparbiff på restaurangen övar kompisarna på det muntliga föredraget i religion.

  Jag fattar inte varför inte föräldrar kan lägga sina häftiga superresor på loven istället. Eleverna har ju massor av lov. Om inte annat för sina barns skull…

 4. Janne

  Allt handlar ju om pengar. Får man samma resa till halva priset veckorna innan lovet så väger skolans argument lätt.

 5. bernur

  Ja, men föräldrarna har ju fattat att det är dyrare att åka på loven. Lärare som ska åka på semester får alltid betala mer pengar, för det är nästan omöjligt att vara ledig på andra tider … Så föräldrarna låter eleverna vara lediga i en vecka, till exempel på sportlovet, och så åker de på semester veckan därpå …

Kommentera

*

Copyright © DagensSkola.