Läraren, inte kunskapsnivån avgör ditt betyg

Publicerad 22 september, 2008

 

I veckan visade SVT en återblick till klass 9A som vars hösttermin vi fick följa på TV i våras. Detta program får mig återigen att ställa frågan om lärares olika bedömningsmallar för betygssättning.

 

Under detta tillbakablickande program fick vi se elev efter elev som talade hoppfullt om de höjda betygen och framtiden. Någon hade höjt betygen i samtliga ämnen till MVG, en annan elev vittnade om höjning från 160 poäng till 300 efter dessa månader med nya lärare och särskilt framträdande var den finurliga killen som höjt sitt hopplösa IG i idrott till ett VG under mindre än en termin. Om jag minns rätt från ett av de första avsnitten så har denna kille inte deltagit i mer än en handfull idrottslektioner sedan 2:a klass.

 

Jag ställer mig frågan om hur kunskap bedöms runt om i landet. Vad betyder mest, en enskild elevs personliga utveckling från början till slut eller den nivå som eleven väl når till slut? När börjar klättringen? Ska det vara möjligt att hoppa in under en slutspurt i grundskolans sista år och ta igen år av missad kunskap och engagemang? Vad hände med dem som började kämpa vid startlinjen men aldrig lyckades längre än till VG i snitt? Framför allt, hur stor del av det som står präntat i elevers betygskuvert beror på vilken lärare de haft och vilken skola de gått i?

 

Många elever saknar uppslagsböcker hemma i bokhyllan och föräldrar som kan hjälpa till med matten. Vad sänder detta program ut för signaler till elever runt om i landet som sitter där med sina fysikböcker och fuktiga gymnastikpåsar? Var finns rättvisan och vem talar om hur det är tänkt att skolan skall fungera egentligen?

 

 Jennie Bergström, (s), socionomstuderande, Örebro

Läs mer av Jennie på hennes blogg: www.jenniebee.wordpress.com

 

3 kommentarer till “Läraren, inte kunskapsnivån avgör ditt betyg”

  1. Janne

    Vore väldigt intressant att se hur dessa elever klarar gymnasieskolan. Räcker deras fantastiska upphämtning eller inte?Jag befarar att detta bedrägeri som många grundskolor håller på med fortsätter i gymnasieskolan. Orkar inte ens tänka tanken på framtiden…

Kommentera

*

Copyright © DagensSkola.