Elevers attityd till solresor kan jag förstå- men inte föräldrarnas!

Publicerad 24 maj, 2010

– Men du måste fatta att det faktiskt är så himla mycket billigare att åka till Mallis NU, en vecka innan skolavslutning!!! fräste föräldern irriterat i luren.

– Jo, jag vet, sa jag. Jag skulle också vilja åka när det är billigare. Men Lina går ju faktiskt i skolan och…

Men tji fick jag. För det är klart att Lina och hennes familj åkte till Mallis ändå, mitt i terminen, trots att Lina hade tre stora prov den veckan och låg efter i franska, engelska, svenska och matematik. Föräldrarna bestämmer!

Och som lärare är det idag ett stort problem med just denna nonchalanta inställning till skolnärvaro, också från föräldrahåll. När elever är borta på grund av sjukdom, tandläkarbesök (hur mycket tänder har de egentligen?), tjejmiddagar, ledighet för flytt, hjälpa pappa med bilen, mormors storkalas eller för den delen semesterresor, blir det problem. Dels på grund av att undervisning titt som tätt måste omstruktureras och det snabbt som ögat:

 Okej, Nisse och Linda får inte redovisa i morgon för deras gruppmedlemmar Olle och Linda är frånvarande hux flux. Olle måste packa upp grejer i sitt nya pojkrum och Linda måste hälsa på moster Gun i Karlstad. Då får Putte, Inga och Sara redovisa i morgon istället utan att få reda på det innan. Hoppas bara att de tycker att det är okej… Eller kanske kan jag försöka att få tag i deras telefonnummer och ringa dem? Klockan 20.00 på kvällen – inga problem – jag är lärare, jag jobbar jämt!

Och hur ska jag nu bedöma stackar Nisse och Linda som inte fick chansen att köra sin redovisning som de förberett sig så nog för..? Okej, de har ju rätt att visa upp sina kunskaper enligt skollagen så deras redovisning kör vi på…på lördag eftermiddag kanske? Om klassen kan då? Kanske kan de få kompensation genom en biobiljett?

Dessutom är det ett problem med elevers ströfrånvaro eftersom viktig information: -Ta med utvecklingssamtalslappen på måndag, kom ihåg friluftsdagen, glöm inte simkläderna, kom ihåg matteprovet, ingen engelska på tisdag för läraren är sjuk, historieförhöret är på onsdag och detta är instruktionerna – inte går fram. All introduktion till nya moment måste repeteras lika många gånger som det finns elever som är frånvarande. Alla genomgångar, provutdelningar, blanketter, klassdiskussioner, bärande moment som föräldrar inte har någon inblick i, går förlorade för eleven. Och merjobb skapas. För alla parter. Mest för eleven som tvingas dubbeljobba när hon återkommer från den häftiga familjeresan på Mallis där hon lärt sig säga ”Hola” och mött nya kulturer på beachen men kanske inte lärt sig böja särskilt många verb eller analyserat särskilt många böcker. 

För tyvärr är det ju så att de allra flesta som reser iväg mitt under terminen inte gör bildningsresor till Champage för att mumsa chèvre och träna skolfranskan med franska lantbrukare. De flesta sticker istället till Kanarieöarna, solar sig pepparkaksbruna på plajjan och äter pepparbiff med pommes på hotellet. Inget fel med det. Men det borde – med risk för att låta knastertråkig- ske på ledig tid!

Det är ett otyg denna inställning till skolan och vad vi sysslar med där. Skolan är nämligen också en social institution precis som en arbetsplats. Denna slapphänta attityd som jag möter dagligdags från elever och tyvärr även från deras föräldrar numera, får eleverna tappa sugen, strunta i, inte vilja satsa… Och är det något vi lärare behöver är det föräldrastöd inte glada uppmaningar om att semesterresor till Thailand är minst lika givande som något töntigt moment i samhällskunskap A. Varför inte se båda som viktiga? Varför inte, som förälder, betala några tusenlappar extra och lägga resan på ett lov? Som alla vi andra gör?

Kanske handlar det till syvende och sist om vuxnas respekt för de ungas arbete. För jag tror knappast att föräldern själv skulle sticka iväg litet sisådär under veckan då tio viktiga kundmöten är inbokade. Men då det kommer till elevernas arbete i skolan är det inte alls lika viktigt.

Tyvärr.

Filippa Mannerheim

17 kommentarer till “Elevers attityd till solresor kan jag förstå- men inte föräldrarnas!”

 1. Eva

  Måste bara säga det; alltid lika briljant, på pricken det jag själv vill ha sagt. Om jag bara kunde, och hade orken efter planeringar och rättningar…

  BRA skrivet!

 2. filippa

  TACK Eva!!! Vad glad jag blir att du uppskattade texten. 🙂 Var litet rädd för att jag skulle låta som en surkärring. Fast det är jag nog faktiskt, i alla fall när det kommer till denna fråga som på senare tid har blivit ett allt större problem. Fy vad svårt det är att få kontinuitet när eleverna inte tycker att det är så himla viktigt det där med att vara på plats.

  Märkligt när man tänker på det faktiskt…Aldrig i livet att min mamma skulle ringt min handledare för att ta ledigt en vecka för en myssemester med familjen på Kreta… 🙂

 3. erik

  ”Varför inte, som förälder, betala några tusenlappar extra och lägga resan på ett lov? Som alla vi andra gör?”

  För att man inte har några tusenlappar extra att avvara?

  Kanske inte fallet för de flesta skoltidssemestrare, men endel…

 4. filippa

  Erik!

  Har man inte någon tusing extra så kanske man kan tänka sig att spara till resan under en litet längre period än vad man egentligen tänkte sig? Så får man råd att resa på ett lov… Och slipper slita ungen ur skolan mitt under pågående termin?

  Så tänker i alla fall jag och min man när vi tar semester med våra barn… 🙂

  För mig är det vårdnadshavarens attityd jag stör mig på – att det bara är SJÄLVKLART att resa på semester mitt under barnets ”arbetstid”. Vad är det för märkligt sätt att se på skolan???

 5. Bra att skolka för resor « Badlands Hyena

  […] till närvaro i skolan har blivit ett stort problem, menar gymnasieläraren Filippa Mannerheim på Dagens Skola. Elever får ledigt för allt möjligt, inklusive […]

 6. jonas

  ”Kanske handlar det till syvende och sist om vuxnas respekt för de ungas arbete.”
  KAnske är det så att de unga saknar respekt för de vuxnas arbete.
  Läs Inger Enekvists böcker som beskriver eländet och slappheten i den svenska skolan.
  STÄLL KRAV PÅ ELEVERNA NÅGON GÅNG. Idag går dom på dagis från 4 år tom 19 eller 20

 7. filippa

  Jonas! Jag vill bara, med några års erfarenhet från skolvärlden, apropå ”krav” säga att jag själv nog aldrig hade klarat dagens gymnasiestudier. De allra flesta elever jag har gör ett helt fantastiskt jobb och nog ställs höga och många krav på dem – det vill jag lova! Det kommer inte alltid fram i debatten men dagens gymnasiestudier är MYCKET MYCKET tuffare än då jag, (och kanske också du?) gick i skolan.

  Läs gärna betygskritierna i ämnet svenska eller historia exempelvis – aldrig i livet att jag hade fått högre än godkänt som förvirrad och hormonsprättande 16-åring, tror jag, tralala. 🙂 Dessutom kräver vi idag av dem att de ska ha insikt i sitt eget arbete, självständigt planera och strukturera det och även också utvärdera sin egen insats.

  Det ÄR inte på litet vis alltså och när man ser de mest ambitiösa eleverna gå med pannorna i djupa veck därför att de är involverade i fem enorma projekt samtidigt, vilka de ska styra upp och jobba engagerat i, känner man nästan att det är litet för mycket för dem ibland…

  MEN vad gäller attityden till ledighet mitt under pågående arbete hos (VISSA) elever håller jag med dig. Och här borde vi vuxna stå enade – lärare som föräldrar! Tycker jag i alla fall…

 8. Tweets that mention DagensSkola » Elevers attityd till solresor kan jag förstå- men inte föräldrarnas! -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Peter Ellwe and Johan Andersson, Petter Bergenstråhle. Petter Bergenstråhle said: RT @ellwe: Elevernas arbete ska respekteras, även av deras föräldrar, http://bit.ly/9bW1Dr […]

 9. Lästips | Christermagister

  […] Drygt 200 elever i Nässjö skolkar för att få en billig solresa (länk) och Filippa Mannerheim är som vanligt tydlig i sina åsikter (länk). […]

 10. Lilla O

  Du har så rätt! Nonchalant är bara förnamnet. Hade två elever som varje år åkte två veckor till Thailand efter höstlovet och sedan inte3 lyfte ett finger eftersom det snart var jullov. Vems fel var det att studierna gick knackigt? Lärarnas såklart. Tröttsamt.

 11. Lilla O

  Och bra kommentar om kraven i skolan också. De femmor vi fick motsvarar knappt ett VG idag. Tror visserligen att jag hade tyckt det var roligare och mer lärorikt med det mer kreativa arbetssättet idag.

 12. filippa

  Fy 17, Lilla O! Och jag känner igen det du berättar om var skuldbördan sedan hamnar när de där hääärliga Thailandresorna väl är över. Själv hade jag en förälder som på allvar tyckte att jag skulle ge hans lilla flicka ett godkänt i svenska trots att hon skolkat sig igenom nästan hela kursen. – Det är mycket bättre att hon går sommarskola, sa jag. För hon har missat hela kursen. – Näru, sa han. För det går inte, ser lilla fröken, för då ska hon till Roskilde!!!

  Ibland känns det hela som du skriver… en smula tröttsamt. Tur att man även möter de där helt underbara föräldrarna också!!! 🙂

 13. frekar06

  Jag funderar på om vi ska börja hänvisa besvärliga föräldrar, som den du beskriver i din senaste kommentar Filippa, till ansvariga politiker. Då kanske det skulle börja bli någon ordning och reda på de styrdokument som ska ligga till grund för skolans verksamhet.

  Dessutom är det ju inte vi lärare som har bestämt vad som ska stå i kursplaner och styrdokument. Det har ju våra folkvalda politiker gjort. Då är det väl rimligt att de också får ta ansvar för de problem dom har skapat. Vi lärare följer ju bara de kursplaner/ styrdokument som vi har för närvarande.

  /frekar06

 14. filippa

  Så sant som det är sagt Fredrik – bra idé!! Jag ska göra så nästa gång faktiskt. Hoppas jag inte blir anmäld för ”fräckt beteende” eller nått bara…;-)

 15. frekar06

  Vem ska dom anmäla till?

  Skolverket gör inget mer än att skriva en massa utredningar, riktlinjer som är omöjliga att förstå och kursplaner som är skrivna på rena rama byråkrat svenskan. Lite överdrivet kanske!

  Skolinspektionen saknar befogenheter att göra något än så länge. De befogenheterna ska de inte få förrän 2011/2012 eller något sådant.

  Så jag tror knappast du behöver känna dig särskilt oroad.

  /Frekar06

 16. FrökenC

  Jag kan inte annat än hålla med. Mina elever tar inte ledigt av mig längre utan går direkt till rektor. De har fått ledigt för att åka på Ålandskryssning, rockfestivaler, följa med till veterinär, följa en kompis till sin pappa som är så elak, mormors begravning – fyra gånger!!!!, mosters sytvdotters förlossning, tatuering, klippa håret, pojkvännens uppkörning, ledigt för att pojkvännen har permis från lumpen, mamma ska handla på Ullared och då ska jag med och köra, och allt som du skrev. Jag brukar säga nej till det mesta, och blir överkörd.

  Jag hade en student i år som först var i USA en månad för att hälsa på släkten och sedan åkte till Thailand i tre veckor före jul. Runt påsk ville samma elev åka en vecka till Grekland men då tog jag den fighten med rektor och föräldrar eftersom fem IG-betyg syntes på horisonten. Eleven stannade hemma, pluggade och gick ut med G i dessa ämnen. Hur tror man som elev, förälder och rektor att man kan missa två månaders undervisning och det inte märks? Jag tycker det är märkligt av föräldrar att inte visa hänsyn och inte fråga skolan först. ”Vi ska åka till Thailand under lille Görans APU som varar i tre veckor, fixa det.” Hmm, Thailand och APU? Vilket kontaktnät tror de att man som lärare har? Kan inte skolverket starta en filial med svenska skolan i Thailand med läxläsning och utvecklingssamtal samt APU? Då skulle det var lättare.

  Sedan kanske rektorer ska ha en dialog med lärare för vem kan få ledigt nästan åtta veckor av sin arbetstid och hinna med allt man ska göra (eleverna har ju också lov)?

 17. Isak Skogstad

  Med risk för att jag upprepar mig själv: Du är lika klok som vanligt. Det vill säga mycket klok. Rätt rolig är du också för den delen 🙂

Kommentera

*

Copyright © DagensSkola.