Arkiv för ‘skolstoff’

Så bra!


02 februari, 2011

Dagens Skola brukar vilja reflektera själva men vill idag rekommendera Helena von Schantzs artikel på Newsmill om Klass 9A och skolan. Så bra! Läs!

Grymt… Redigerat!


02 februari, 2011

Dagensskola har hört från en mycket skvallerviss källa att Klass 9 A är ovanligt grymt redigerat och att SVT letat sig igenom oerhört många lärarlag för att hitta rätt material för serien. Hm. Kanske är Björklund producent? Ordning och reda har ju än så länge varit elitlärarnas pedagogiska metoder…

Dagens Skola tipsar: Ulf Jämteruds bok Digital kompetens i undervisningen (Natur & Kultur, 2010). Perfekt för alla oss lärare som vill ha konkreta tips på hur man kan använda IT i undervisningen! Läs en strålande recension här.

Lärare spammar lärare


08 augusti, 2010

Just nu sitter Stockholms stads lärarkår och vrål-spammar varandra fram och tillbaka. Utbild.förvaltningens chefs lilla försök till  mysmejl till alla 16000 anställda startade en orkan av lärarmejl med krav på högre lön och att bli strykta eller inte från spam-listan. Alla svarar till alla = viagraspammet – släng dig i väggen! Vilken härlig morgon för DS! 🙂

Fy attan om Alliansen vinner valet… Vad ska vi på DagensSkola då göra av alla våra hundratusen burkor och niqabar? Men ”undervisning är dialog” enligt Björklund så det är bara att skänka dem alla till Erikshjälpen bums. DS kan dock skvallra litet från en insideskälla om att är det något alliansen haft stora problem med […]

”Levande Historia – en helt ny typ av historietidning!” trumpetar redaktör Åke Persson stolt ut. ”Åh, så spännande!” tänker Dagens Skola som gillar fräschör och nya koncept, får syn på framsidan och liksom… undrar om Sveriges alla historiemagasin klonat sig ännu en gång? Historia verkar märkligt nog vara bara Hitler, stora slag, stora kungar, viktiga krigsstrategier […]

Sorry tjejer… SÅ himla mycket hot stuff är det inte att lyssna på våra omständliga planeringsmöten, vår kamp med bedömningsmatriser, våra tacklingar av ilskna föräldrasamtal och allt allmänt konferensgnäll. Men DagensSkola tycker ändå att det är lovvärt att ni ungdomar TROR att skvallret i lärarrummen är något att bugga. Försök hos vaktmästarn eller mattanterna nästa gång!

Because we’re just lovely anyway! Eller kanske för att vi tror att vi ska få jobb ändå. Eller för att vi mognar för sent. Eller… Visst är det skit att tjejer känner en enorm press att leverera men ofta är det i grunden ett sundhetstecken. Där finns eld, där finns vilja, där finns ambition. Ibland […]

Lärare? Kör ett enkelt och roligt projektintro nu under terminsstarten då konferenser och planering norpar all tid. Stockholmskällans lektionsbank har bland annat spännande reportageidéer, stadguidningar och novellanalyser att  ta rätt in i klassrummet. Allt kirrat och klart! Reklam? OK, Stockholmskällearbetare finns i DS:s redaktion. But it’s still good stuff. And free.

Vi på DagensSkola gillar att fler partier försöker roffa åt sig en liten smula av skolpolitiksfrågorna från FP. Men halloj Josefin Brink – testa litet skolmat själv innan du föreslår att den ska ut till försäljning! Knappast gångbart i de allra flesta fall, tipsar vi på DS!

Skolpengen är elevens!


08 augusti, 2010

Vinsten till eleven, inte till bolagspampen! Det är i alla fall vad svenska folket tycker, enligt lärarnas tidnings opinionsundersökning. Dagens Skola håller verkligen med svenska folket i denna fråga och hoppas att VP snart får stöd av fegsossarna också.

Lärarnas nyheter


06 juni, 2010

Dagens Skola vill passa på att puffa för ny lärarsajt nämligen Lärarnas Nyheter. Här finns ALLT för den intresserade! Dessutom finns storfavoriterna Kristina Alexanderssons och Anne-Marie Körlings lärarbloggar där också! We love! In och kolla, in och läs!

Vi lärare blir allt duktigare att undervisa i källkritik! Äntligen en positiv nyhet om hur duktiga vi lärare är i att få våra elever att granska information kritiskt. Se reportaget på SVTplay med Anette Holmqvist från Skolverkets Kolla källan.

Varför ska andra regler gälla för friskolor? Alla skolor är offentligt finansierade och alla skolor sysslar med myndighetsutövning – även om vissa drivs i bolagsform. Självklart är det bananas att sådan verksamhet på något vis förknippas med metafysiska stolligheter, men dessutom: I den fria konkurrensens heliga namn borde det väl vara exakt samma förutsättningar för […]

IG i källkritik för statsministern: – Jag måste fungera så att jag litar på de underlag jag får, säger Fredrik Reinfeldt i Aftonbladet apropå de flagranta faktafel han levererat i syfte att vinna TV-debatten mot rödgröna blocket. Anledningen uppger han vara att det är ”många människor som jobbar med kvalitetsgranskning” av hans underlag.

Dagens Skola vill ingalunda uppmana sina läsare till olagligheter. Men nog är det rent ut sagt ljuuuvligt att läsa om lärare (!) som tar pekpinnen i egna händer. Det händer ju inte alltför ofta att vi pedagoger reagerar mot nedskärningar och vansinniga arbetsbördor, annat med en försiktig suck i lärarrummet.

Pornstarmössa på förskolefröken förargar småbarnsföräldrar. Mats Mügge fick sparken efter att föräldrar sett hans bild på Fejan, där han även visar upp sina tatueringar. Saken är anmäld till DO. Vad tycker du?

Skolledare – se hit!


01 januari, 2010

Nog för att skolorna själva lyckas bra i marknadsföringshetsen- här kommer ändå litet hjälp på traven för de skolledare som har svårt att hitta på plattityder till sina skol-slogans. Avigsidans Floskel-generator ger många variationer på dumheterna: http://www.avigsidan.com/avigsidan/floskler.html. Vi på DagensSkola tackar och bockar!

"Håll koll på kunskap" heter den småbeskäftiga ledaren i DN idag. Den handlar om att det är viktigt att vi lärare kan det vi ska lära eleverna i synnerhet när de är små. Vilken tur att DN:s ledarskribenter berättade detta viktiga! Det hade vi flumpedagoger ingen aning om nämligen…

Det barnen förlorar i språkutveckling tar de igen i trygghet, säger KD:s Emma Hemmingsson apropå att vårdnadsbidraget fått den effekten att många invandrarbarn sitter hemma och håller mamma i kjoltygen istället för att gå i förskolan. Och vi som trodde att känslan av trygghet främjades av att man lär sig att socialisera i olika miljöer och av […]

Copyright © DagensSkola.