Mer debatt om stök och bråk efter en lugn julledighet

Publicerad 5 januari, 2010

Skolan börjar snart. Ett säkert vår… förlåt skoltecken är att ilskna debattartiklarna börjar sticka upp nosen så smått i våra tabloider igen. Med stöket och misären i fokus givetvis. Läs gärna Per Binbachs energiska inlägg i AB om den dåliga skolmiljön. Med det hälsar vi på DS alla lärare VARMT VÄLKOMNA till en ny härlig termin!

8 kommentarer till “Mer debatt om stök och bråk efter en lugn julledighet”

 1. sinikka naumanen

  Vad kan vara ORSAKEN att det inte finns någon RO i skolorna? det kan jag tala om till er isåfall!!

  BRISTRESPEKTBRISTTYDLIGA REGLER!!!

  Och VEM bär ANSVARET om DENNA BRIST? ALLA!!
  SAMHÄLLET; INDIVIDEN; i högsta grad POLITIKER, REKTORER!! TOM. Kråkorna skulle skratta för detta ENKLA EKVASION….utan regler och tydliga sådana fortsätter detta i skolorna ..störande inget lärande!!Börja där!! Sinikka Naumanen Författare “Vem ska ta ANSVAR?” samt “HÄXKITTELN”

 2. Robert Hulander

  Visst är det sant att det saknas arbetsro i många skolor. Det är dock intressant att man ser så få framåtsyftande förslag på orsaker och åtgärder. De flesta verkar tro som vår militarist till skolminister:ordning o reda genom regler och ökad övervakning. Barn och ungdomar skall hållas i tukt och vörda den äldre generationen och konungen. Hör man inte hur illa detta låter?
  Jag gick i skolan i slutet på 60-talet när lärarna tappade greppet förra gången. De lärare som varit vana vid att utöva såväl psykisk som fysisk makt fick då fina sig i att bli fråntagna denna – i många fall rent konkret. Adjunkten på mitt högstadium som brukat läxa (spöa) upp eleverna i kartrummet blev själv slagen. Från den dagen överlevde bara de lärare som insett att nya tider krävde nya metoder.
  Idag har vi en skola som överhuvudtaget inte angår många elever. Det är främst pojkar som skolan fullständigt misslyckas med. Samma pojkar kan sitta hemma framför datorn och jobba både målmedvetet och framgångsrikt i parallella världar som World of Warcraft.
  Tjejerna kan blogga, twittra, facebooka, smsa och mycket annat – ofta samtidigt. Men de kan inte hålla koncentrationen under ett mattepass.
  Hoppas att det finns lärare och rektorer som inser att vi lever i en spännande ny värld – att ungdomarnas verklighet måste få plats inne i skolan.
  Låt oss också hoppas att vi efter valet kan få en skolminister som tror på att leva i nuet och arbeta för framtiden.
  Det börjar nämligen bli bråttom. Sverige behöver en skola som ligger i framkant av utvecklingen. En skola som vågar ta till vara all den kraft som finns hos barn och ungdomar.

 3. sinikka naumanen

  svar till Robert Hulander,

  Jag tycker att Du är orättvis som kallar våran nuvarande skolminister för att vara militärisk…då har vi misslyckat totalt sett i detta vi har ropat ut i media och som vi flesta är överens om just att SKOLAN och ungdomarna behöver TYDLIGA regler!!

  Det andra är bara svammel!!Hur ska vi ha det!!??Visst är många duktiga elever kanske inte så engagerade i skolarbetet men däremot hemma vid datorerna proffs…men det är en annan femma!Jag ser bara den verkligheten som finns i skolorna just nu och är övertygad att vi kan KOMBINERA detta med dator-värden men utan disiplin krackelerar hela systemet! Sinikka Naumanen Ps..Det är ingen fel på våran nuvarande skolminister och inte på andra moderater heller!

 4. sinikka naumanen

  Koncentration borde läggas till betygen samt uppförande…förstår inte vitsen med ditt skrivande…vi har ju sett motsatsen så många år att det räcker för mig att inse att det var åt helskotta fel i skolorna…stökiga klasser är inget icke för lärarna och icke för eleverna dessa som vill lära något!!

  Utomlands skulle folk skratta åt vårat skolsystem..och det är inte jag stolt över…gränser söker ju alla barn samt ungdomar man behöver inte vara precis nån Freud- att inse detta! All heder till Jan Björklund..hoppas att han få fortsätta som skolminister! Sinikka Naumanen författare

 5. sinikka naumanen

  Skolfrågan är just nu högaktuell pga inte minst det närmande valet om ett par veckor..19.9-2010..Jan Björklund ÄR en värdig SKOLMINISTER jag har inte ändrat min uppfattning om honom…det var så mycket debatter och frågor innan han tillträdde så det FANNS väl ett BEHOV antar jag att FOLKET ropade efter ändringar..sedan tycks det alltid finnas folk som VILL medvetet vrida och vända saker och ting så att det skall passa in i deras syften men men det är ju därför vi har debatter….REGLER o ORDNING skall DET var i en skola i ett hem i en arbetspalats i en regering i det militärä på dagis listan kan bli hur lång som helst så resten får ni fylla i!!!

  Jag är helt övertygad att Jan Björklund inte menar att PISKAN o AGAN inte skall komma tillbaks i skolorna men däremot vad som måste FINNAS i varje demokratisk skola är nyckelordet RESPEKT mot LÄRARNA..och visa verca mot eleverna..men detta måste tas på scheman och diskuteras i grupper VAD är RESPEKT är det bara ett slitet ord som man inte längre använder eller kan det var just det ORDET som ABSOLUT måste tillbaka till skolorna , hemmen överallt!!!Jag förespråkar det sista!!Kanske inte svårt att gissa…

  Kepsarna, mössorna bort från skol salarna..det måste finnas regler annars kan inte heller eleverna veta vad som gäller o detta är REKTORERNAS ANSVAR..även HEMMEN bör prata med sina barn/ungdomar om DETTA!!!
  TUGGUMMIN Ska bort under lektionerna!
  Man ska inte ligga på skolsofforna raklånga..nej..det skall finnas och finns säkerligen vilorum som skall användas när det finns behov!
  Regler skall TYDLIGGÖRAS och DISKUTERAS till alla har förstått och det skall gälla i VARJE skola VARJE ORT inga undantag!!

  Sedan skall det väljas MYCKET noga VILKA LÄRARE Äger en kompetens en pedagogik som ÄR lämplig..det har alltid funnits LÄRARE som äger en massa kunskap…men tyvärr är värdelösa att fånga ungas intresse att höra o lära..sådana lärare skall bort till andra yrken!!Vet allt för många lärare som borde har bytts ut!!!Eleverna har slutat pga detta är inte detta hemskt???

  Är uppvuxen i Finland med en mamma som var lärare o har sett ett o annat….KURATORER som är närvarande i varje skola..detta måste prioriteras…hur ansträng ekonomin än är!!!annars är det bara en lika kortvarig lösning som näsan är lång och det får man sota senare DYRT!!! Skol-priciper hälsningar! Sinikka Naumanen Författare/ debattör med böckerna ”Vem ska ta ANSVAR?” samt ” Häxkitteln” samt en tredje på väg…

Kommentera

*

Copyright © DagensSkola.