Ge bort en ”Madame Bovary” och få en”Harry Potter”…

Publicerad 10 april, 2010

I februari förra året fick vi en idé. Vi tyckte att det borde finnas en dag då alla byter böcker med varandra.Var som helst. När som helst. Med vem som helst.

Så vi startade en grupp på Facebook och satte dagen tre veckor framåt i tiden, till den 5 mars. Vi kallade det Stora Bokbytardagen. Det blev succé. Jättemånga bytte böcker med varandra! Därför provar vi i år igen, den 20 maj. Och ser om det kan bli ännu större.

Vi tror att detta skulle vara alldeles utmärkt att fånga upp i skolorna. Att hänga på denna dag och byta böcker, i mer eller mindre organiserad form. Byt bok på lektionen, i matsalen, vid ett bord på skolgården!

Varför? Jo, självklart är det ett kul sätt att inspirera till läsning. Kompisar får rekommendera böcker till varandra men det är också ett sätt att få berätta om vem du är, vad du tycker om och vad som påverkat dig. Vilken bok tar du med dig om du är en pojke från Dalarna? Om du är en flicka från Iran? Om du är 7 år gammal? Om du är 17?

Vi tror och hoppas att lärare och elever som älskar böcker i Sveriges alla skolor kan hjälpa till att göra detta stort. Vår helgalna vision är att alla i Sverige går hemifrån på morgonen med en bok under armen och kommer hem på kvällen med en ny. Och minst ett intressant samtal rikare.

Så då tänker vi att om våra barn byter böcker i skolorna kanske vi vuxna byter på våra jobb. Kanske på vägen till jobbet.

Visst vore det kul?

Tror du på idén? Tycker du det låter roligt? Varför inte vara med?

www.storabokbytardagen.se finns mer information samt affischer och flyers att ladda ner. Här finns också en karta där man kan markera sin egen bokbytarplats om man vill. Gå dessutom gärna med i Facebookgruppen (som du når från samma sida).

Det går också jättebra att höra av sig till oss på storabokbytardagen@gmail.com
Vi tar tacksamt emot frågor, tips och glada tillrop!

Hoppas vi ses den 20 maj!

Ida Torkkeli
Joakim Karlsson

6 kommentarer till “Ge bort en ”Madame Bovary” och få en”Harry Potter”…”

 1. Kettil

  Vilken toppenidé! Älskar böcker!

 2. filippa

  Jag kommer absolut att propagera för det på min arbetsplats! Strålande idé och kul!!! Hoppas fler hänger på! (Och undrar just vilken bok man kommer hem med och framför allt: Vilken bok ska man ha under armen. Ett viktigt val – boken kommer ju representera vem man är på ett sätt. Hm… Inte för pretto, inte för barnsligt, inte för… Eller så väljer man helt enkelt en bok som man bara ÄLSKAR och struntar i allt annat… Och då finns det ju en hel del att välja på, som tur är.

  Tack för er fina ”krönikeuppmaning” här på DS, Ida och Joakim! Vi brukar inte ha sådana men er idé var helt klart för bra för att säga nej. 🙂 /Filippa

 3. cwaste

  Tanken är fin – vem vill inte ha en bra bok, en bok som någon annan rekommenderar? Men själv är jag en sån där hopplös typ som gillar att spara på böcker som jag läst och älskat. Jag kommer alltså inte, tyvärr.

  … Men det är klart att man skulle kunna köpa någon pocketfavorit att ge bort …

  … Eller är det fusk?

 4. filippa

  Cwaste! Absolut inte fusk att göra så tycker jag i alla fall!!! Självklart ska du köpa en pocketfavorit att ge bort. Blir genast supernyfiken på vilken du väljer att ha under armen..? 🙂

 5. Ida & Joakim

  Filippa, tack för att vi fick vara med!

  Cwaste, vi håller med Filippa! Det är inte fusk. Tvärtom. Fokus är mötet och rekommendationen.

  Hoppas vi ses den 20 maj!

 6. Skolorna är på! « Stora Bokbytardagen

  […] vi skrev på Dagens Skola tror vi att idén är utmärkt för just skolorna. Att få berätta om sin favoritbok och varför […]

Kommentera

*

Copyright © DagensSkola.