Fallet med ”IG”-eleverna i Varberg väcker en fråga som inte borde behöva ställas

Publicerad 12 augusti, 2010

Japp, ni får IG allehop...

Japp…Ni får IG allehopa…

Bild: STOCK.XCHNG

Det här är en krönika om en händelse som jag i ärlighetens namn först inte trodde var sann. Men när jag förstod att det var allvar övergick misstron mot att det har hänt till ren ilska.

Det här är en krönika om en grupp elever i Varberg som har blivit underkända på en kurs de inte har läst. Kursen var tydligen obligatorisk men skolan hade meddelat att kursen inte skulle genomföras på grund av tidsbrist. Det här låter oerhört märkligt och det är förståeligt att Skolinspektionen undrar vad det är som händer. Det tror jag många undrar.

Fallet väcker inte bara frågor om hur det går till på den aktuella skolan i Varberg. Det väcker frågan om skolor idag har möjligheten att neka elever obligatoriska kurser på gymnasiet med hänvisning till att det föreligger tidsbrist. Om Skolinspektionen inte tar krafttag mot den här skolan i Varberg så kan det här få allvarliga konsekvenser för hela det svenska skolväsendet. Om Skolinspektionen inte är oerhört tydliga i sitt beslut kring att det inte är tillåtet att neka elever obligatoriska kurser på gymnasiet så riskerar vi få en situation där fler skolor nekar elever obligatoriska kurser ”på grund av tidsbrist” eller på grund av andra skäl.

Att neka en elev att läsa en obligatorisk kurs på gymnasiet kan påverka dennes möjlighet att komma in på högskolan. Kursen kan till och med vara skillnaden mellan att komma in och inte komma in på den utbildning man vill komma in på. Att neka en elev att läsa en obligatorisk kurs på gymnasiet kan strängt taget påverka hela elevens framtida liv och yrkeskarriär.

Fallet med eleverna i Varberg väcker en fråga som inte borde behöva ställas, men som uppenbarligen behöver ställas, nämligen hur det är ställt med elevernas rättssäkerhet i den svenska skolan.

Fredrik, (Frekar06,) Lärarstudent i Helsingborg

Fredriks blogg hittar du på: http://blogg.aftonbladet.se/frekar06

7 kommentarer till “Fallet med ”IG”-eleverna i Varberg väcker en fråga som inte borde behöva ställas”

  1. Göran Hansson

    Iceke genommförd utbildning ger betyget icke godkänd. Det skulle inte förvåna om syftet är att redovisa den inställda utbildningen som genomförd mot tex myndighet och ägare.

  2. Rektor

    Nej, men Göran!
    Betyg är betyg och inte en signal till en myndighet. Icke genomförd utbildning ger inte något betyg. Inte ett spår. IG betyder Inte Godkänd på genomförd utbildning. IG är ett betyg som ger gymnasiepoäng i en studieplan (om än ej poäng i högskoleansökan. Dvs ex Svenska A ger 100 gymnasiepoäng men om du har IG så betyder det att du multiplicerar dina 100 poäng med 0).

  3. frekar06

    Precis Rektor! Och dessutom har skolan ingen som helst rätt att neka elever en obligatorisk kurs. Utbildningschefen för det företag som driver skolan i Varberg tvingades igår erkänna till Lärarnas Nyheter att det var frågan om grovt tjänstefel. /Frekar06

  4. filippa

    Bra att det blev så Frekar06! Hoppas nu att de blir riktigt tagna i örat!!! 🙁

    Vad gäller Görans kommentar här ovan: Menade du inte att skolan liksom försökte låtsas att utbildningen faktisk var genomförd genom att sätta IG på eleverna som borde läst den? Så tolkade jag din kommentar. Men jag kanske missuppfattade det hela…

Kommentera

*

Copyright © DagensSkola.