Skolfilm med högt betyg


12 december, 2008

DN:s Eva af Geijerstam ger franska skolfilmen och guldpalmvinnaren "Mellan väggarna" högsta poäng i sin recension. Redaktionen på DagensSkola bokar in ett biobesök bums. Eller i alla fall direkt efter jul!

Bra tips till eleverna, AB!


12 december, 2008

AB listar nu de skolor som har bäst och sämst genomsnittsliga betygspoäng i landet. Varför? Tja, de brukar göra så, titt som tätt, tidningarna. Så att eleverna liksom vet vad de skall söka sig om de vill ha bra betyg.

Förra veckan ringde Filip från Skolfront: – Du är ju en flitig skolbloggare med åsikter om det mesta, vill du vara med i debattpanelen i veckans Skolfront tillsammans med Mikael Wendt och Fredrik Svensson och sammanfatta skolåret?   Så klart man ville!   Litet nervöst var det ju också. Fem minuter och tre bloggdebattörer. Då gäller […]

Ooops… Klass 9 A var inte så bra, tra la la. Kanske pluggar man helt enkelt bättre med TV-kameror bakom katedern? Eller sattes det vissa överbetyg, för att det givna dokusåpa-formatet inte skulle falla? DagensSkola undrar…

  -På vilket sätt är elevfrånvaro ett ”stort problem” i skolorna? frågar Terri Herrera Eriksson. Låt alla elever ta ledigt någon månad – läsa kan man väl lära sig överallt liksom.    Suck.   Och jag som brukar gilla Terri med hennes roliga krönikor…   Just på grund av det, tänker jag försöka förklara för dig […]

 

  

Bild: Stock.XCHNG 

 

"Allt fler elever söker ledigt under terminen" skriver Aftonbladet efter DN:s artikel "Ledighet under terminen växande problem i skolan". Men nej. Så är det faktiskt inte. Inte alls.

Läroböcker i svenska som andraspråk är usla, konstaterar Jörgen Mattlar i sin avhandling. Eleverna tvingas lära sig uttala ord som "socialdemokratiska ungdomsförbundet" istället för "företagande" och "kapitalism". Rena Kina alltså!

Skolhälsovården i Stockholms län granskas. Ser illa ut. Men varför? Lagen säger ju att alla elever har rätt till en skolsköterska? Ja, just ja. Lagen säger inte något om omfattningen. 20%-iga tjänster var det här!!!

  Ah, denna matte. Jag minns den som igår. Jag förstod ingenting. INGENTING!!! Tack och lov hade jag en far som förstod. Han och jag slet. Tillsammans. Vilken mardröm för oss båda.   Idag har jag fortfarande svårt för siffror. De är så… Bestämda. Så omedgörliga. Så direkta. Antingen blir resultatet rätt. Eller fel. Och […]

 

För tre år sedan blev jag nedkallad till rektorn. En elev var missnöjd med sitt slutbetyg i svenska och krävde det högsta betyget på skalan. Han hade knåpat ihop en "anmälan" mot mig, skriven med ett sådant generande naivt och bristfälligt språk, att dokumentet i sig hade fungerat som bevis för min oklanderliga bedömning. På det nationella provet, rättat av en annan lärare, hade eleven fått betyget godkänd. Han kände sig nu kränkt och orättvist behandlad.

Copyright © DagensSkola.