Bild: Stock. xchng

 

Den svenska skolidrotten är långt ifrån den inspiration- och lustkälla som den skulle kunna vara. Här är fem konkreta tips till idrottslärare och andra, hur man får eleverna avskräckta från all fysisk aktivitet i framtiden. Läs och lär!

 

Jennie Bergström (s), socionomstuderande, Örebro

Hon är behörig lärare med tidigare undervisningserfarenhet och har sökt över 400 jobb utan att bli kallad på en enda intervju. Ja, just ja. Dagens Skola glömde att säga att hon hette Svetlana Diatchkova, inte Lisa Svensson.

Regeringens förslag till nytt betygssystem saknar helt stöd i forskningen säger en majoritet av tillfrågade professorer. – Det finns inget belägg för att betyg höjer kunskapsnivån, säger Christian Lundahl, doktor i pedagogik. Läs mer här.

  Det skall böjas i tid det som krokigt skall bli… Minen vittnar om en framtida karriär som facklig förhandlare… En obönhörlig sådan.    

– Björklund förtjänar den djupaste respekt. Trots att han ljugit. För det har han ju. Fast nästan inte. Titta här vilka hemska siffror! säger ledarskribenten i SVD, P J Anders Linder.

  Hur har bluffen Björklund kunnat pågå i så många år? frågar sig Lotta Fogde i DN. Det är en mycket relevant fråga.   Hur är det möjligt att en av våra mest kända politiker kan trumma in ett felaktigt och faktiskt rent lögnaktigt budskap, bygga hela sin karriär på detta utan att någon liten […]

 

Att elever och studenter fuskar är inget nytt. Under min egen gymnasietid skrev man på armar och ben under tröjor och kjolkanter, använde sig av knöliga fusklappar i pennskrin och fickor. Allt för att fixa till sig ett eller två extrapoäng på provet. Plagiat är svårare. Här finns, enligt mig, ett långt större problem med inställningen till studier hos den som fuskar. Och det stora problemet är att alla gymnasieskolor har olika metoder för att stävja fusket.

Surt sa räven..?


08 augusti, 2008

Nollning – patetiska tramsmöhippor eller sammansvetsande skollekar? Dagens Skola har inget svar. Det har dock Aftonbladets bloggare/krönikör som bestämt sig. Kanske för att hon var höggravid då hon hade chansen?

Få skolor använder sig av den "pedagogiska" metoden att flytta mobbare till en annan skola. Kan det bero på att personalen vid skolorna, till skillnad från beslutsfattarna, förstår att personens beteende flyttar med?

"Vi har alltså en skolminister som antingen medvetet far med osanning eller så har vi en skolminister som inte kan räkna och läsa." Läs David Karlssons kommentar på DN Kultur här.

  Tänk så skönt det är med lärarkollegor som inte är svensklärare men ändå backar upp ens mödosamma arbete. Fick ett mejl från en engagerad kollega i dag. Så här löd det:   "För din info som bär språkriktighetens fana högt, har jag i år – på förekommen anledning – berättat för mina elever att […]

  Idag funderar fröken litet extra på…   … hur trevligt det faktiskt är att bara snacka loss om allt, allt, allt med de underbara kollegorna på jobbet…   …hur märkligt det är att två halvkändisar kan sparka igång sina fisljumma karriärer genom fåniga och provocerande uttalanden om att ett slag över munnen handlar om ömhet […]

 

  

Bild: Stock. XCHNG 

 

I en vag och trött liten krönika smyger Lotta Gröning in ett stänk sådan där oreflekterad lärarbashing som lätt sprider en unken lukt över en hel yrkeskår.

I det klassiska Grekland utrustades akademier med ett s.k. museion -en sal med statyer av de nio muserna. Clio (historiens musa), Erato (kärlekspoesins) och Urania (astronomins) m.fl. skulle inspirera eleverna till stordåd. Något att piffa upp dagens torftiga skolmiljöer med?

Bad ass teachers


08 augusti, 2008

I DN berättas om filmhistoriens läbbigaste lärare. Och de är många. Lärare tycks i Hollywood ingå i samma kategori som Voldemort, Alien och Darth Vadar. I regel riktiga bad asses alltså.

Lärare i riskzonen?


08 augusti, 2008

En sönderstressad förskolelärare har fått sin hjärnblödning fastställd som yrkesskada. Månne en tankeställare för politikerna när de sitter och fnular över hur lärarna ska belastas med arbete i framtiden? 

Som bekant sker en stor andel av landets anlagda bränder i skolor. I Malmö försöker brandkåren nu förebygga denna form av kriminalitet genom ett utbildningsprojekt riktat mot högstadier.

 

  

Bild: Stock. XCHNG

 

Om Swedbanks många lokaler skulle angripas av mögelsvamp, om väggarna på bankkontoren inte målats om på över trettio år, om vardagsslitage och söndersuttna soffor skulle vara den miljö som tjänstemännen arbetade i och kunde erbjuda sina kunder… Ja, ni fattar. Det skulle aldrig gå så långt.

  – Det var då själva f..n! sa min man, före detta lärare, men fortfarande engagerad i skolfrågor, efter att ha hört Björklunds ljugerier i P1:s "Kris i skolan". Att kasta ogrundad skit på en hel yrkeskår för att göra sig en karriär. Karl'n borde gå ut och be om ursäkt till landets alla lärare […]

Läsförståelsen minskar liksom läsintresset. Vad händer? Jo, böckerna blir enklare. Låg- och mellanstadieelevernas standardbeställning är tunna böcker, många bilder och luftig text. Läs mer här.

Copyright © DagensSkola.